Banebrytende boligprosjekt med ekstremt lavt strømbehov

Publisert: 15. Feb 2022

Energivennlige boliger er kanskje mer viktig nå enn noen gang tidligere med tanke på dagens strømkostnader og på Ringvollkollen skal energibehovet kuttes betraktelig. Nå er et superteam satt sammen for å realisere et høymoderne boligprosjekt med lave driftskostnader.

Grunnarbeidene er i gang, rammesøknaden er godkjent og den positive mottakelsen fra nærmiljøet på Ringvoll i Hobøl har vært fantastisk. Dette er et trivelig tettsted i vakkert naturlandskap med sentral beliggenhet mellom Moss og Oslo. På Ringvoll finner man også skole, barnehage, butikk og flere andre tjenester.

Til våren er det planlagt byggestart av trinn 1 på Ringvollkollen og her kommer moderne rekkehus og eneboliger i rekke. Frittstående eneboliger og flere boligtyper kommer i trinn 2-4. Samtlige vil få et vanvittig lavt strømbehov med systemer som virkelig er skreddersydd for framtidens energiutfordringer.

Boligene blir blant annet levert med vannbåren varme, peis, varmepumpe med varmegjenvinning og solceller integrert i takene. Arkitekt og entreprenører har samarbeidet for å få frem gode bokvaliteter ute og inne, samtidig som de energieffektive løsningene sørger for at boligene har et energibehov vi ikke tidligere har sett i slike boligprosjekter her til lands.

– Dette er et prosjekt som man ikke finner noen andre steder. Det er unikt og det blir veldig spennende å jobbe med, sier Anders Melleby i Hersleth Entreprenør AS.

Han er prosjektleder for Ringvollkollen og har vært med på planleggingen fra dag én. Med på prosjektet er EcosolRasjonell VVS og Elektrotjenesten. Arkitekter fra Østavind har tegnet det hele, mens Multiconsult har bistått med el-beregningen, Meglergaarden & Partners skal stå for salget.

– Vi har dannet et team som har svært god erfaring og kompetanse. De er lokale aktører og jobber godt sammen. I tillegg har vi alle en tilhørighet til området, skryter Melleby.

Det er ingen tvil om at noe spennende er på gang. Her er det aktører som har gjort en iherdig innsats for å skaffe en totalpakke som markerer seg i boligmarkedet, med boligpriser som gjør boligene tilgjengelige for folk flest.


Solceller i medvind

Solcelleteknologien har skutt fart de siste årene og nå som strømprisene har nådd nye høyder, har ikke interessen blitt noe mindre. Mossefirmaet Ecosol er blant de som har merket pågangen og nå ser de fram til å ta fatt på oppdraget på Ringvoll.

-Vi skal levere det vi er spesialisert på, nemlig bygningsintegrerte solcelletak. Det vil si at det fungerer som et takdekke som produserer strøm. Dette er en løsning som vil sørge for at kundene får lavere driftsutgifter gjennom hele byggets levetid. Her skal det bygges miljøvennlige boliger for framtiden, forteller Helene Tømmerbakke, som er prosjektleder i Ecosol.

Hun understreker at produktene som skal installeres på Ringvollkollen ikke er de tradisjonelle solcellene som mange kjenner til fra tidligere.

– Det har skjedd mye de siste årene. På Ringvollkollen blir det helsvarte glasspaneler som ser veldig flotte ut, presiserer Tømmerbakke med et smil.

En del av denne prosessen skal også Askim-firmaet Elektrotjenesten være med på, i tillegg til den totale elektriske installasjonen. Daglig leder Igor Zivanovic ser fram til jobben som venter.

-Vi skal samarbeide med Ecosol med tilkoblingen av solcelleanlegget opp mot strømnettet. Innenfor denne teknologien har vi også skaffet oss mye kunnskap og erfaring de siste årene, hvor vi har vært med å levere store solcelleanlegg. Så slik som ting er i dag, er det veldig effektivt for de som velger å gå for nettopp denne løsningen, forteller Zivanovic, som også forteller at de selv setter enorme krav til eget arbeid:

– Utbyggerne er opptatt av å skape et flott prosjekt og det synes jeg er spennende. Vi skal levere et produkt som sluttbrukeren blir veldig godt fornøyd med, for hos oss i Elektrotjenesten er kundeopplevelsen superviktig, sier han.


Holder på varmen

I forlengelsen av temaet om energi, kommer Rasjonell VVS inn. Her er daglig leder Cato Andresen representert og han brenner for å skape en totalpakke som kommer kjøperne til gode.

– Det blir lagt gulvvarme og den blir bygd opp mot en avtrekksvarmepumpe som henter lufta fra boligen, som igjen er tilknyttet ventilasjonsanlegget. Det er en kombimaskin fra NIBE som er koblet til både gulvvarme, tappevann og ventilasjon i huset, forteller han.

Det vil med andre ord si at boligen gjenbruker mye av energien, i stedet for at den forsvinner ut.

– Gevinsten er det jo sluttbrukeren, eller kunden, som sitter igjen med. Energiforbruket vil riktig nok variere fra familie til familie, men det er ingen tvil om at denne løsningen er veldig kostnadseffektiv. Boligene blir også vanvittig godt isolert, så sammenlignet med husene som ble bygd for 15-20 år siden, trenger disse vesentlig mindre energi. Nå er det jo mye strengere krav også, fortsetter Andresen og avrunder:

– Én ting jeg liker veldig godt med dette opplegget, er at utbyggerne tør å gå «all in» med både solceller, gulvvarme og varmepumpe. Det er sjelden vi ser på slike prosjekter.


Imponert over satsingen

Eiendomsmegler Mats Måleng kjenner Ringvollkollen-planene godt og gleder seg enormt til salgsprosessen som venter i år. Spesielt med tanke på kvaliteten han kan tilby interessentene.

– Vi i Meglergaarden & Partners er veldig stolte av å få være med på dette prosjektet, som på mange måter baner vei for miljøet. Det er moro å se at utbyggerne tør å tenke utenfor boksen og være såpass fremoverlente. Her gir man ekstremt mye tilbake til de som kjøper, skryter Måleng.

Han kjenner markedet i distriktet godt og en slik energi-satsing kunne ikke kommet på et bedre tidspunkt, mener han.

– Timingen er helt suveren. Jeg opplever at folk har blitt veldig opptatt av boligenes strømforbruk og at man skal kunne drifte sitt eget hus eller leilighet på en forsvarlig måte. I tillegg er det sjelden at det bygges ut i dette formatet. Det bygges stadig leiligheter i høyden, men ikke eneboliger og rekkehus slik som her. Det er utrolig kult, sier eiendomsmegleren med et smil.

Ringvollkollen er med andre ord noe for seg selv.

– Det er kort vei til det meste og for småbarnsfamilier er det en drømmeplass. På Ringvoll er det skole, barnehage og butikk i trygge og gode omgivelser. Så er du ute etter en plass med gode oppvekstvilkår og en supermoderne bolig med lave energikostnader, kan dette virkelig være plassen for deg, forteller Mats Måleng.

Barnefamilienes behov er også tatt hensyn til i prosessen til arkitekten, så her er det ingen tilfeldigheter.


– Vi har forsøkt å få til en fleksibilitet i planløsningen, slik at enkelte rom kan ha flere enn én funksjon. Det vil for eksempel si at det kan bygges inn ekstra soverom i enkelte av boligene, og at man da får en litt mindre stue isteden. I noen av boligene er det også mulig å lage et separat kjøkken hvis man ønsker det, forteller Nora Nordhaug i Østavind Arkitekter.

Til slutt, når det kommer til uttrykket til boligene, har Nora og resten av teamet gjort en enorm innsats:

– Vi har forsøkt å føye oss etter eksisterende bebyggelse når det gjelder fasade og fargevalg. Men vi har også hentet inspirasjon fra historiske kledningsfarger som har blitt brukt i norsk arkitektur. Det blir karakteristiske boliger hvor vi har satt preg på uttrykket, avrunder hun.

Se mer og meld din interesse på det flotte prosjektet på Ringvoll her.